Landen Informatie en literatuur

Informatie over Eritrea

Recente informatie over Syrië is te vinden op de website van Pharos. Hier kan ook een facsheet (januari 2019) worden gedownload.
Website: Faros factsheets Eritrese vluchtelingen

Handreiking voor ondersteuning van Eritrese nieuwkomers bij hun integratie

Informatie over het integreren van Eritreeërs, met een uitgebreide handreiking voor ondersteuning van Eritrese nieuwkomers bij hun integratie, is te vinden op de website van het Kennisplatform Integratie & Samenleving:

KIS Handreiking ondersteuning Eritrese nieuwkomers bij integratie 

De handreiking is een pdf file die kan worden gedownload. Het document bevat ook informatie over land, politiek en cultuur.

Binyam Andebrhan, informatie over de cultuur van Eritrea

Een website met veel en goede informatie over Eritrea en cultuurverschillen:  Workshop Binyam Andebrhan Cuijk

De website is opgezet n.a.v. de workshop van Binyam Andebrhan in Cuijk gehouden op 6 mei 2016.

Klik hier voor de presentatie van Binyam Andebrhan

Informatie over Syrië

Recente informatie over Syrië is te vinden op de website van Pharos. Hier kan ook een facsheet (januari 2019) worden gedownload.

Website: Pharos factsheets Syrische vluchtelingen

Literatuur

Begrijp jij het Midden-Oosten nog? Hans Luiten en Sven de Graaf (2016).

Op heldere en begrijpelijke wijze ontrafelen Hans Luiten en Sven de Graaf stap voor stap het labyrint dat het Midden- Oosten tegenwoordig vormt. Ze zijn er wonderwel in geslaagd om aan de hand van hun eigen persoonlijke ervaringen en door middel van doorwrochte historische analyses de lezer wegwijs te maken in de dynamiek van het huidige Midden-Oosten.

De auteurs beginnen hun verhaal met de val van het Osmaanse rijk en de verdeling van het Midden-Oosten tussen Groot-Brittannië en Frankrijk na de Eerste Wereldoorlog. Ook geven zij een verklaring voor de opkomst van het islamitische fundamentalisme en het ontstaan van radicale bewegingen zoals IS. Verder analyseren zij de vele sociale, economische en religieuze verschillen die het Midden-Oosten zo kenmerken. Na het lezen van dit boek bent u veel beter in staat om de berichtgeving over dit gebied te begrijpen.