Syrië? Het is eigenlijk heel simpel, maar.....

Volkskrant 3 maart 2018

Schematische weergave van het conflict in Syrië

Informatie over Syrië

 

Burgeroorlog in Syrië

 

De Syrische president Bashar al-Assad is sinds 2011 met diverse groeperingen verwikkeld in een strijd om de macht. Dit begon doordat grote groepen demonstranten een einde van de corruptie en de vrijlating van duizenden politieke gevangenen eisten. Deze protesten gingen al snel over in gewelddadige conflicten en mondden uiteindelijk uit in een bloedige burgeroorlog die nog altijd voortduurt.

Het conflict heeft een sektarisch karakter gekregen. Het staatsleger van Assad bestaat grotendeels uit moslims met een sjiitische achtergrond en wordt gesteund door sjiitische organisaties zoals Hezbollah. Ook Iran en Rusland steunen Assad. Soennitische moslims verenigen zich in rebellengroepen, waaronder het Vrije Syrische Leger, Jahbat Al-Nusra en IS. Deze rebellen zijn in tegenstelling tot de sjiitische groepen erg versplinterd en bevechten ook elkaar.

 

Volgens schattingen van de VN zijn bij de burgeroorlog al meer dan 100.000 mensen omgekomen. Ruim 6,5 miljoen Syriërs zijn binnen Syrië op de vlucht geslagen (ontheemd) en ruim 4,5 miljoen Syriërs vluchten naar omliggende landen, met name Turkije, Libanon, Jordanië, Irak en Egypte.

Ook in Europa zoeken Syriërs bescherming. In 2014 zijn dit er bijna 130.000 en in 2015 bijna 370.000. (Info Vluchtelingenwerk)

 

Voor uitgebreide informatie zie onderstaand document:

 

De 10 vragen over Syrië die je niet durfde te stellen.

NRC, 2 februari 2016, Marcel Kurpershoek

 

 

 

Brandhaarden in de wereld: de burgeroorlog in Syrië

 

Lees meer: http://syrianhl.webnode.nl/

 

Deze website is opgezet voor de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Het is onderdeel van het vak: Brandhaarden in de wereld. De informatie is verzameld door een student aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.

 

 

Hulpverleners van de Witte Helmen met een dood meisje. Aleppo, Syrië, 27 september 2016

Artikel New York Time (Long Read). 14 Augustus 2016

 

Fractured Lands: How the Arab World Came Apart.

 

Link: Fractured Lands: How the Arab World Came Apart

Copyright © All Rights Reserved